Omgeving

De "Koloniën van Weldadigheid"

Sinds juli 2021 staan de Koloniën van Weldadigheid op de UNESCO Werelderfgoedlijst en daar zijn wij supertrots op! De Koloniën van Weldadigheid waren een voorloper van wat we nu een sociale onderneming zouden noemen. Ze trachtten armoede te bestrijden die veroorzaakt werd door werkloosheid. In tijden van grote economische crisis, pionierden ze met een nieuwe aanpak. Via publiek-private samenwerking werd in landbouwinnovatie geïnvesteerd, kregen werkloze en dakloze armen een dak boven hun hoofd en toegang tot onderwijs, werk en medische zorg.

De gebieden functioneerden lange tijd als landbouwkoloniën en staan vandaag symbool voor Europa's voortdurende strijd tegen armoede, werkloosheid en dakloosheid. De evolutie van de sites sinds hun oprichting illustreert de moeilijke sociale emancipatie van armen in Europa en het type van beleid waar armen mee geconfronteerd werden. Zo kregen armen wel hulpverlening zoals onderdak, kledij en voedsel en kregen ze ook te maken met verplichte verhuizing, gebrek aan persoonlijke vrijheid, verplichte arbeid en strakke controle.

Landgoed "Heerlijkheid De Eese"

Natuurcamping "De Hoogte" ligt naast Landgoed De Eese. Dit landgoed is een prachtig familielandgoed van circa 800 ha. Het landgoed is in eigendom bij de familie Van Karnebeek en bestaat voor ca. 440 ha uit bos en natuurterreinen en voor ca. 360 ha uit landbouwgronden. Vanwege diverse bijzondere gebouwen en de karakteristieke lanenstructuur is de bebouwingskern van het landgoed, ca 80 ha, aangewezen als cultuurhistorische buitenplaats. Het landgoed ligt op het snijpunt van drie provincies: Het grootse gedeelte ligt in Overijssel. Het is een zeer afwisselend gebied met bos- en hooilanden, monumentale gebouwen en landbouwgronden dat grotendeels toegankelijk is voor publiek. 

GIETHOORN het Venetië van het noorden

De camping ligt op ongeveer een kwartiertje rijden met de auto van het pittoreske Giethoorn. U kunt hier op diverse plekken een bootje huren en heerlijk rondvaren door de grachten van Giethoorn. Genieten van dit unieke dorp met haar karakteristieke boogbruggetjes en rietgedekte boerderijen.

Via het fietsknooppunten netwerk kunt u prachtige routes kiezen om de omgeving per fiets te verkennen. Knooppunt 92 bevindt zich bij de ingang van de camping. zie: http://www.fietseropuit.nl/fietsroute/overijssel/steenwijk/ U kunt via route.nl uw eigen route samenstellen, elke dag opnieuw. 

TIP: maak tijdens uw fietstocht gebruik van de Ecowaterbus in De Wieden.

Natuur in de buurt

Ons kampeerterrein grenst aan het natuurgebied de Woldberg en Landgoed De Eese, u kunt hier heerlijke wandelingen maken. En als u meer wilt weten of het ontstaan van deze regio dan kunt u terecht bij het Tuk's theehuis. Ook kunt u daar terecht voor een wandeling over de Woldberg met gids van Staastbosbeheer. 

Dichtbij de camping, bij Fredeshiem kunt u na een lange wandeling van een heerlijk kopje koffie genieten of een lekker lunch. 

Nationale Parken

Het Nationaal Park Weerribben- Wieden ligt ten zuiden van Steenwijk op ongeveer 10 km afstand van de camping. Hier kunt u genieten van de prachtige natuur door er bijvoorbeeld met een bootje doorheen te varen of een wandeling te maken. U kunt ook gewoon lekker met de fiets de unieke natuur in Weerribben en Wieden ontdekken of een excursies doen bij het bezoekerscentrum De Wieden, deze vindt u in Sint- Jansklooster. Het buitencentrum de Weerribben bevindt zich in Ossenzijl, vanaf hier kunt gemakkelijk een bootje of kano huren. Voor alle activiteiten in de Gemeente Steenwijkwerland kijkt u op www.visitweerribbenwieden.com  En voor alle activiteiten in de Stad Steenwijk kijkt u op www.steenwijkvestingstad.nl Voor leuke (vaar) excursies, kano- en wandelroutes in Wieden of Weeribben bekijkt u de sites van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer

Andere Nationale parken op fietsafstand:

Het Nationaal Park Dwingelderveld ligt op ongeveer 25 kilometer afstand. In dit natuurgebied ziet u de prachtige pure Drentse Oernatuur. Het bezoekerscentrum bevindt zich in Ruinen.

Het Nationaal Park Drents-Friese wold ligt op de grens van provincie Friesland en Drenthe. Het bezoekerscentrum bevindt zich in Appelscha, dat ongeveer op 22 km vanaf de camping ligt.

 

Leuke tips voor een dagje uit

Breng een bezoek aan Taman Indonesia, een Indonesische dierentuin om de hoek. Dwaal rond in het Drents museumdorp Orvelte, ga met de kinderen naar het Attractiepark Duinenzathe in Appelscha, het nieuwe Wildlands Adventure Zoo in Emmen of naar Slagharen, geniet van de kleurrijke Orchideeënhoeve in Luttelgeest, breng een bezoekje aan één van de streekmarkten, beleef een waanzinnig avontuur in het Klimbos Avontuurlijk Paasloo, ervaar het prachtige uitzicht vanuit de Watertoren in St. Jansklooster, sla uw slag bij het midgetgolf nabij het Havelter hunebed, kijk uw ogen uit bij een bloemencorso of gondelvaart, wandel door de mooie oude stadjes Steenwijk, Blokzijl of Vollenhove, neem een duik in subtropisch zwembad De Waterwijck in Steenwijk of in openlucht zwembad Tolhekke bij Steenwijkerwold, ontdek per fiets de prachtige Lindevallei of de uitgestrekte heidevelden en het vlinderparadijs Papiliorama in Havelte, bezoek het mooiste terras van Nederand in Muggenbeet; Geertien, aanschouw de beruchte Shakespearevoorstelling in Diever, waag een gokje bij de paardenraces in Wolvega, bezoek het Museum voor Valse Kunst, het Drukkerijmuseum, Glasmuseum of Nationaal Vlechtmuseum, Schaapskooi bij Havelte, punter of vaar door het idyllische Dwarsgracht, fiets langs de vele ambachtelijke winkeltjes, swing mee op één van de muziekfestivals of ga gezellig shoppen in Steenwijk, Meppel of Zwolle, kano door Kalenberg en langs Muggenbeet. 

Genoeg spannende, leuke activiteiten en ook 'slechtweer' activiteiten om te doen tijdens een heerlijke kampeervakantie op Natuurcamping "De Hoogte" Boek nu uw vakantie.

Omgeving